fredag 27. november 2009

Lus på laksen?


Gyrodactylus salaris, lakselus, er veldig i vinden om dagen.
Jeger- og fiskerforeningene landet over raser, fiskeriministeren får pepper - og "alle" mener noe om dette. Dette har vært diskusjonstema på radio i hele dag. Jeg har tenkt at lakselus er jo ikke noe nytt? Folk har hatt lus på laksen til alle tider - så hvorfor kalle det noe så jålete som gyrodactylus? En spade er en spade - og lus på laksen er rett og slett flatlus! Løp og kjøp Permetrin på apoteket!

tirsdag 17. november 2009

Sa noen miljøpolitikk?!?


Bør SV trekke seg fra regjeringen? I SVs arbeidsprogram for perioden 2009-2013 står det: "Det må gjennomføres en radikal, nasjonal og global omlegging for å få utslippene av klimagasser ned på at akseptablet nivå." Nå sitter SV i en regjering som truer med å avgiftsbelegge biodiesel. Flere og flere har gått over til å bruke biodiesel, bl.a. innen langtransport. Dette er jo flott! Men de vil gå tilbake til tradisjonell diesel igjen, nå som det mest sannsynlig blir dyrer å fylle miljøvennlig drivstoff. Faller ikke dette på sin egen urimelighet? Flotte signaler å sende ut fra Norge nå rett før klimamøtet i Kjøbenhavn!


For kort tid siden var miljøvernministeren i Fredrikstad og åpnet landet første biodiesel fabrikk. Han var full av lovord - på mandag vil de ansatte mest sannsynlig få permitteringsvarsel - fordi regjeringen ønsker at flest mulig skal gå tilbake til vanlig diesel igjen! Forstå det den som kan...


I går var Jagland på NRK og skulle forsvare hvorfor regjeringen vil avgiftsbelegge det miljøvennlige drivstoffet. Drivstoff som til stor del, ihvertfall her i landet lages av avfall og treprodukter. Et av argumentene hans var at kjøretøy som bruker biodiesel også sliter på veiene... Men det gjør vel elektriske kjøretøy også? De betaler hverken veiavgift, bompenger eller parkeringsavgift. Jeg tror rett og slett at regjeringen (Arbeiderpartiet) er redde for at for mange skal bytte til biodiesel. At man skal tape på tradisjonell bensin- og dieselproduksjon her i landet... Og om ikke det er sant, så er det ihvertfall politikk!


SV som miljøparti kan vel ikke være bekjent av å sitte i en slik regjering? Jeg meldte meg inn i SV, ikke minst på grunn av miljøpolitikken, så jeg blir fryktelig skuffa om Kristin&co fortsetter å sitte i regjering om avgiften blir vedtatt...

onsdag 4. november 2009

Det lesende mennesket



Hva skiller skjønnlitteratur fra faglitteratur? Det ene er fiksjon, det andre er fakta vil vel enkelte hevde. Det finnes både skjønn litteratur og mindre skjønn litteratur i fiksjonen. Det finnes skjønne fagbøker også, selvom de kan handle om de rareste ting. Det som for meg skiller en god fagbok fra en dårlig fagbok er måten den er skrevet på. Det er faktisk mulig å putte noen verb inn i teksten, selvom det er tørt stoff (noen faktabokforfattere skulle kanskje blitt gjort oppmerksom på dette).

Men tilbake til hva som skiller de to sjangrene... For meg er den største forskjellen hvordan de to sjangrene leses. Den fysiske forskjellen. Fagbøker kan kun leses sittende, og skjønnlitteratur kan kun leses horisontalt. Helst liggende under dyna, til nød under ett pledd. Jeg har aldri skjønt hvordan folk kan si at de ikke har tid til å lese bøker. Det tar jo ikke tid, det er jo det siste man gjør før man sovner? Altså, jeg må lese for å få sove. Til og med om jeg skulle komme tidlig hjem fra fest ( foreksempel i halv fem tiden om morgenen), med ca 14,5 i promille, så må jeg lese når jeg legger meg. Der har jeg utviklet er triks. Jeg tar rett og slett ikke ut bokmerket når jeg starter å lese på den tiden av døgnet, og i den tilstanden. For det jeg leser akkurat da er jo egentlig helt bortkastet, for jeg kommer jo ikke til å huske det dagen etter... Men ved å la bokmerket sitte igjen, så leser jeg det samme kvelden etter - og alt er såre vel. Noen kan vel undre seg over hva som er vitsen med å lese om man ikke husker det?

Lesing av god skjønnlitteratur i senga er ikke bare avkoding og tyding av ord. Det er også en fysisk ting, jeg har opp gjennom årene utviklet flere gode måter å holde bøker på. Bøker bør helst leses liggende på siden. Er boka på mer enn 400 sider må første del av boka leses liggende på høyre side, slik at den tyngste delen av romanen er nederst. Når man har passert side 200 kan man snu seg over på venstre side. Om man bryter mot denne regelen kan man fort våkne midt på natta av at pekefingeren har sovnet, der den har blitt liggende i klem midt i boka...

Jeg har lurt litt på hvorfor jeg har et sånt lesebehov i senga. Da jeg var liten leste foreldrene mine eller bestefaren min alltid for meg når jeg hadde lagt meg. Å høre min bestefar lese høyt, var nesten som å høre hørespill i Lørdagsbarnetimen. Han ga hver enkelt person sin egen stemme, og leste med en innlevelse få får til. Etterhvert lærte jeg å lese selv, og da var det å krype under dyna, og drømme seg bort i for eksempel Astrid Lindgrens fantastiske univers. Og jeg har aldri sluttet med dette, krype godt under dyna og forsvinne inn i en god og velskrevet historie.