onsdag 12. august 2009

Nu i disse svineinfluensatider...

750 nordmenn er til nå bekreftet smittet med svineinfluensa meldte nrk radio i går. Neste uke starter skolen opp igjen, da er det forventet en eksplosjon av nye smittetillfeller meldes det. Jeg for min del er mer redd for eksplosjon enn for svineinfluensa. Ett av de mest fantastiske tilfellene av undertrykkelse jeg har hørt i sommer var utspillet fra den egyptiske regjeringen. De bestemte at alle griser i hele landet skulle slaktes, dvs at store dele av den kristne minoriteten i landet mistet levebrødet, og maten sin...




Men for all del, samfunnet er nå del i to fløyer - de som tar smitte på alvor, som vasker hender og nyser i albuekroken - og de som gir beng. De siste er det flest av tror jeg. Den siste gruppa ler av den første gruppa. Denne gruppa argumenterer med at om det er meningen de skal bli syke; så blir de syke - alle får det uansett...



Da er jo på en måte valget tatt for oss alle? For om hundre Rettferdige vasker hender etter dobesøk, så holder det at en av Svinefornekterne har vært der før dem, før alle sammen kan være smittet!


"Hva tok du i etter at du hadde vasket deg? Jo, det samme dørhåndtaket som fornekteren hadde tatt i før meg. Velkommen, død."


Det samme problemet hadde de i 1349, da det kom et skip til Bjørgvin og så vidare... Middelalderens mennesker delte seg nok også i to grupper, de som var villige til å ofte litt for felleskapet, skrape, salte, brenne evnt vaske hender - og den gruppa som heller mente at pest fikk være pest, og at det var opp til Pesta å ta den hun ville ha.


Vi vet jo hvordan det gikk... Så mitt spørsmål er, hvilken gruppe hørte dine forfedre til?

Og man bør kanskje droppe handleturen til Svinesund....




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar