tirsdag 2. april 2013

Allmennkunnskap

Jeg elsker quiz! Pubquiz, trivial pursuit, quizdan you name it.... Men er det sånn med resten av befolkninga? Er det sånn at alle andre tenner på å vinne i quiz? Jeg må innrømme at jeg er dårlig taper i spørrespill. I andre spill kan jeg tape uten å bli grinete, men i spørrespill er jeg en skikkelig dårlig taper - og en enda værre vinner!  Da må jeg hovere, jeg prøver å slutte, men det er ikke lett...

Hvor mye skal man kunne en sånn vanlig nordmann sånn midt i livet? Ikke av utdanning, men av allmennkunnskap? Hva er det forventet at du skal ha fått med deg etter mange år på baken? Historie og geografi skal vel sitte noen noenlunde? Matte til daglig bruk, men primtall kan jeg ikke huske at jeg har hatt bruk for siden jeg gikk på skolen? Men jeg vet hva det er - det er sånn irriterende kunnskap som jeg smånerdete fortsatt kan - noen tyske preposisjoner, engelsk til å klare seg på ferie, litt av det periodiske system - men det finnes jo ingen allmennkunnskapstandard?

Allemennkunnskap har vel alltid stått sterkt i landet vårt? Men få blir målt på det etter gymnaset, eller påbygg som det heter nå for tiden. Vi måtte lære litt av hvert, men hva med seinere i livet? Om det var viktig i unge år, hvorfor sjekkes det ikke når man blir eldre? Vi blir satt fast om vi kjører uten belte, om vi snakker i mobil  eller har drukket (og det er jo bra) - skal det være sånn at det er opp til hver og en å definere kunnskapsnivået i verdens rikeste land? Om du ikke leverer sjølvmeldinga får du straff, kjører du motorbåt er det båtførerprøve, fem knop her og der, og på med redningsvest - men glemmer du genetivs S, og hopper litt rundt i kongerekka, eller står i butikken og blander primtall og oddetall, da er det fritt fram. For ikke å snakke om watt, ampere og joul - bommer du der kan det gå skikkelig gæærnt, da kan du svi ned både huset og deg sjøl! Du kan jo hevde at det ikke er så farlig om du ikke kan skille på Harald Hårfagre; Harald Hårråde, Harald Blåtann, Harald Gille eller Harald IV, eller om cosinus er geometri eller influensa spiller vel heller ikke så stor rolle?

Men det er der det begynner! Går du tom for litt så er det fort gjort å miste alt, og da sitter vi der bare litt smartere enn Julius! Kan svaret være at vi må opp til test? Og om vi stryker så må vi i en allmennkunnskapsleir? Tror ikke det - det ligner litt for mye på land vi ikke liker å sammenligne oss med....
Så hva skal vi gjøre for å holde kunnskapen fra grunnskolen opp? Jeg kan fortsatt de aller fleste hovedstedene i Sør-Amerika, takk John - og de aller fleste sterke engelske verb  - takk Sverre - kanskje det må inn en jamn strøm av quiz i hverdagen? Kanskje det må nye ting på innsiden av colakorkene? Ikke " jeg elsker deg" men kunne det vært "Johan Gutenberg 1391 - 1468" Hva med spørsmål i heisen før den tok deg til riktig etasje? Hvem skrev: "Mensa rotunda - og døde?" "Hvem komponerte Figaros Brullup - var det Mozart, Josef Hayden eller Eric Hayden?  Det er ikke tvang og straff, men humor og motivasjon vi må satse på for å heve allmennkunnskapsnivået i befolkningen - i framtiden vil det sikkert være vanlig med miljøvennlige bilder som går på hydrogen og kunnskap - om det kommer en motbakke så kan du fleske til med noen tyske preposisjoner  - eller fransk grammatik om det er en Renaut. Krever jo ikke at folk skal være astrofysikere, det holder om kunnskapen er som min, den er som skropa på en creme bruule - den er ganske stor, men ikke så tykk - du kan stille ett sprøsmål - men det er ikke sikkert jeg kan svare på nr to..... Tenk om radio og tv hadde vært på samme vis? "Om du ikke svarer rett på neste spørsmål så blir det tyst! "Hvem fant sjøveien til India?"

1 kommentar:

  1. Så lenge siden det skjedd noe her! Håper du har hatt en fin sommer :-)

    SvarSlett